Hoe kunt u asbest herkennen?

Asbest is in het verleden, vóór 1994, veelvuldig gebruik in de meest uiteenlopende materialen die in de bouw werd gebruikt. Hierbij valt te denken aan schoorstenen, golfplaten, stopverf, buiswerken en zelfs in gewoon cement. Juist omdat het asbest in deze materialen werd verwerkt is het niet eenvoudig om het asbest hierin te detecteren. In het geval van onverwerkte asbest heeft het in veel gevallen een vuilwitte of grijzige kleur, afhankelijk van het soort asbest. We kennen namelijk losgebonden asbest en hechtgebonden asbest. In alle gevallen is het belangrijk om direct contact met ons op te nemen wanneer u het vermoeden heeft dat u met asbest te maken heeft.

Wat is niet-gebonden asbest precies?

Als het om de gezondheidsrisico’s gaat, dan is losgebonden asbest aanzienlijk risicovoller dan hechtgebonden asbest. Dit heeft vooral ook te maken met het feit dat de vezels van dit asbest niet aan het materiaal zijn gebonden, waardoor deze makkelijk hun eigen weg gaan. Losgebonden asbest is in veel gevallen vuilwit van kleur en werd in het verleden vaak gebruikt als laagje tussen het beton en vloerbedekking, als platen voor isolatie en in oude kacheltjes.

Wat is hechtgebonden asbest precies?

Hechtgebonden asbest is in veel gevallen (licht)grijs van kleur en is aan het materiaal gebonden, waardoor de asbestvezels niet gemakkelijk vrij kunnen komen onder normale omstandigheden. Uiteraard is het wel belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan in het geval van klus- en sloopwerkzaamheden. Het is dan ook bijzonder belangrijk dat er veel aandacht wordt besteed aan het veilig verwijderen van hechtgebonden asbest.

Heeft u het vermoeden dat u met asbest te maken heeft, ongeacht de vorm? Neemt u dan direct contact op met ASH Milieuservices. U kunt ons bereiken door te bellen naar +31(0)6 - 543 800 66.