Asbest beleid in Nederland

Wereldwijd overlijden er nog jaarlijks vele duizenden mensen omdat zij in het verleden zijn blootgesteld aan asbest. Er wordt vaker gedacht dat het uitsluitend gaat om mensen die binnen het beroep veel met asbest hebben gewerkt, zoals bijvoorbeeld bouwvakkers, maar niets is minder waar. Ook mensen die in een huis wonen waarin asbest aanwezig is (geweest) overlijden aan de gevolgen hiervan. De doelstelling van de Nederlandse overheid is dan er vanaf het jaar 2040 geen mensen meer door asbest zullen overlijden. Het gebruik van asbest is dan ook in bijna alle toepassingen door de wet verboden sinds 1994.

Het Asbestverwijderingsbesluit

Het wordt niet altijd verplicht gesteld om asbest te verwijderen. Dit wordt aan de hand van de situatie beoordeeld. Wanneer asbestverwijdering verplicht is, dan kunt u dit niet zomaar zelf doen. Hiervoor moet een aanvraag worden ingediend bij de gemeente waarin het pand staat. Aan de hand van het Asbestverwijderingsbesluit kan u worden opgedragen om de asbestverwijdering te laten uitvoeren door een professionele onderneming met een specialisatie in asbestverwijdering. U kunt dan uiteraard bij ons terecht. Gemeenten zijn ook verantwoordelijk voor het uitvoeren van controles betreffende de uitvoering van een asbestinventarisatie wanneer u een omgevingsvergunning nodig heeft bij verbouwplannen. Wanneer u wordt opgelegd om asbest te laten verwijderen, dan dient u dit zelf te bekostigen.

Wanneer is asbest gevaarlijk?

Het wordt niet altijd verplicht gesteld om asbest te laten verwijderen. Dit betekent dus dat de aanwezigheid van asbest niet in alle gevallen een gezondheidsrisico met zich meebrengt. Wanneer er kans bestaat dat asbestvezels vrij in de lucht terecht komen, dan ontstaat het risico dat deze vezels in worden geademd door personen en in dit geval is asbest zeer gevaarlijk.

U kunt bij ons terecht om te laten vaststellen of u asbest in uw bedrijfspand of woning heeft. Wij kunnen beoordelen om welke soort asbest het gaat. Wij kunnen een inventarisatie uitvoeren en, indien nodig, de asbestverwijdering voor u uitvoeren. Neemt u gerust eens contact met ons op via +31(0)6 - 543 800 66.